Beginnen met naaldvilten – waar moet je dan zijn?

Leg me eerst maar eens uit wat dat is, naaldvilten…

Nou, het is makkelijker om het te laten zien, maar here goes…

Naaldvilten is het vervilten van ongesponnen wol met een naaldviltnaald. Een naaldviltnaald is een naald met weerhaakjes. Door hiermee herhaaldelijk in de wol te steken verplaats je de vezels doordat deze aan de weerhaakjes blijven hangen en rek je deze uit, waarna deze door hun elasticiteit en schubben in elkaar haken. De wol vervilt. Je kunt er zo figuren of “soft sculptures” mee maken, soort kleien met wol eigenlijk, of ermee “schilderen” op een ondergrond zoals katoen of een lapje vilt. In tegenstelling tot natvilten komt er geen water of zeep aan te pas, daarom wordt het ook wel droogvilten genoemd.

Je werkt bij naaldvilten niet (echt) met patronen en er is veel ruimte voor je eigen creativiteit. Het enige dat je nodig hebt om te beginnen is een viltnaald, een beetje kaardvlies en/of lontwol (kaardvlies is over het algemeen wat makkelijker), een ondergrond om je naald op te vangen bij het prikken (een stuk schuim, jute zak gevuld met rijst of desnoods een spons), en een redelijke portie aandacht en geduld.

Als je meer wilt weten over naaldvilten, of het ook eens wil proberen, lees dan verder…

Tutorials & online workshops

De eerste die echt genoemd moet worden is Sara Renzulli met Sarafina Fiber Art. Op haar website vind je  – naast een schat aan wol (pas wel op met verzendkosten en bijkomende douanekosten) – ook een heleboel tutorials waarin je naaldvilten in actie kunt zien en Sara veel van haar technieken uitlegt. En ze zijn ook nog eens leuk om te kijken! Ik heb veel van haar geleerd, vooral in het begin, en ik ben zeker niet de enige. Had ik al gezegd dat de tutorials ook gewoon leuk zijn om te kijken?

Een paar andere namen zijn:

Materialen

Naaldvilten is bij ons (nog?) niet zo bekend dat je dit bij elke hobbywinkel kunt vinden. Als je net begint en de weg nog niet zo goed kent kan het dus best zoeken zijn naar (fijne) materialen.

Daarom hier een paar webshops om je op weg te helpen:

Wát je nodig hebt, behalve naalden en een ondergrond, hangt erg af van wat je wil gaan maken. Kom je er niet uit, dan kunnen de meeste winkels (in ieder geval de bovenstaande) je daarbij adviseren.

Heb je liever een ‘stenen’ winkel, dan kun je ook nog kijken bij antroposofisch georiënteerde winkels. Daar is het naaldvilten iets bekender en sommige van deze winkels verkopen naast speelgoed ook wol, viltnaalden en materialen om poppen te maken. In Delft is dat bijvoorbeeld Poppedijn aan de Buitenwatersloot.

Community

Onder andere op facebook zijn veel groepen te vinden waar we tips en technieken uitwisselen, laten zien wat we gemaakt hebben, feedback vragen, en van alles rond onze liefde voor naaldvilten met elkaar delen. Dit zijn er een paar:

Veel plezier!