Beginnen met naaldvilten – waar moet je dan zijn?

Leg me eerst maar eens uit wat dat is, naaldvilten…

Nou, het is makkelijker om het te laten zien, maar here goes…

Naaldvilten is het vervilten van ongesponnen wol met een naaldviltnaald. Een naaldviltnaald is een naald met weerhaakjes. Door met die weerhaakjes herhaaldelijk in de wol te steken verplaats je de vezels en rek je deze uit, waarna deze door hun elasticiteit en vilteigenschappen in elkaar haken. Je werk vervilt. Je kunt er zo figuren of “soft sculptures” mee maken. Je kunt ook “schilderen” met de wol door deze te naaldvilten op een ondergrond zoals katoen of een lapje vilt. In tegenstelling tot natvilten komt er geen water of zeep aan te pas, daarom wordt het ook wel droogvilten genoemd.

Je werkt bij naaldvilten niet (echt) met patronen en er is veel ruimte voor je eigen creativiteit. Het enige dat je nodig hebt om te beginnen is een viltnaald, een beetje kaardvlies en/of lontwol (kaardvlies is over het algemeen wat makkelijker), een ondergrond om je naald op te vangen tijdens het vilten zoals een stuk zacht schuim, een jute zak gevuld met rijst of desnoods een spons (geloof me, een naald verliest het van je tafel of bureau, en jouw vingers van de naald), en een redelijke portie aandacht en geduld.

Als je meer wilt weten over naaldvilten, of het ook eens wil proberen, lees dan verder…

Tutorials & online workshops

De eerste die echt genoemd moet worden is Sara Renzulli met Sarafina Fiber Art. Op haar website vind je  – naast een schat aan wol (pas wel op met verzendkosten en bijkomende douanekosten) – ook een heleboel tutorials waarin je naaldvilten in actie kunt zien en Sara veel van haar technieken uitlegt. En ze zijn ook nog eens leuk om te kijken! Ik heb veel van haar geleerd, vooral in het begin, en ik ben zeker niet de enige. Had ik al gezegd dat de tutorials ook gewoon leuk zijn om te kijken?

Een paar andere namen zijn:

Materialen

Naaldvilten is bij ons (nog?) niet zo bekend dat je dit overal wel kunt vinden. Als je net begint en de weg nog niet zo goed kent kan het dus best zoeken zijn naar hoe je aan (fijne) materialen komt.

Daarom hier een paar webshops om je op weg te helpen:

Wélke wol (en viltnaalden) je nodig hebt hangt erg af van wat je wil gaan maken. Kom je er niet uit, dan kunnen de meeste winkels (in ieder geval de bovenstaande) je daarbij adviseren. Hier lees je iets meer over viltnaalden.

Heb je liever een ‘stenen’ winkel, dan kun je ook nog kijken bij antroposofisch georiënteerde winkels. Daar is het naaldvilten iets bekender en sommige van deze winkels verkopen naast speelgoed ook wol, viltnaalden en materialen om poppen te maken.

Community

Met name op facebook zijn veel groepen te vinden waar we tips en technieken uitwisselen, laten zien wat we gemaakt hebben, feedback vragen, en van alles rond onze liefde voor naaldvilten met elkaar delen. Dit zijn er een paar:

Veel plezier!