Beginnen met naaldvilten – een paar semi-random tips voor de echte beginner

Hier een paar tips om in gedachten te houden bij het leren naaldvilten, voor als je echt nét begint (of wilt beginnen) 👇

Close-up naaldviltnaalden

Naald altijd in dezelfde richting uit je werk halen als je ‘m er in steekt

Denk aan de beweging van een naaimachinenaald. Niet wrikken met je naald en niet buigen. De naalden zijn daar niet voor gemaakt en kunnen makkelijk breken. Recht er in, recht er uit. Schuin insteken mag, maar dan ook in dezelfde richting weer terug. Het gaat om dat niet-buigen.

Zeker als je net begint: zorg dat je een paar extra viltnaalden hebt

Tot je de slag te pakken hebt zul je waarschijnlijk wel wat naalden breken. Zelf breek ik nu hooguit een of twee naalden per jaar (if even that), maar de eerste avond waren het er gelijk drie.

Hier vind je een aantal (web)winkels die viltnaalden verkopen, en hier nog een paar tips over viltnaalden zelf.

Houd je werk op je mat en zorg dat je altijd weet waar je vingers zijn

Die weerhaakjes maken de naalden gemeen scherp! Leer jezelf aan om “tussen je vingers door te vilten”, waar ik mee bedoel dat je vingers nooit achter je werk zitten terwijl je aan het vilten bent. Het op de mat houden van je werk helpt daarbij, en beschermt je naald (die het echt verliest van een tafel). Je prikt zeker in het begin ongemerkt harder met de naald dan je denkt.

Vertraag

Probeer geen haast te hebben. Ten eerste prik je dan niet onnodig diep in en door je werk (en in de viltmat, dan slijt die ook minder hard), ten tweede prik je dan minder snel per ongeluk toch in je vingers, ten derde breekt je naald minder snel, en als laatste helpt het ook nog eens tegen RSI en overbelasting. Werk ontspannen en met aandacht.

Laat je niet gek maken door de snelheid waarmee je iemand anders ziet naaldvilten (bijvoorbeeld op youtube)

Neem de tijd. Ten eerste komt die snelheid vanzelf, maar ook, omdat naaldvilten meestal nou niet echt een “snelle” activiteit te noemen is (en soms ook gewoon best een beetje saai om te zien) zijn veel mensen geneigd het voor de video sneller te doen dan ze zouden doen zonder camera. Focus op het vilten zelf en wat je probeert te doen.

Haal je werk regelmatig los van je mat

En verplaats je werk ook op je mat zodat je niet altijd op dezelfde plek van je mat aan het vilten bent, dan gaat die langer mee. Na verloop van tijd ga je waarschijnlijk merken dat je minder diep gaat prikken en de mat daardoor minder te verduren heeft. Voor kleine en platte details waarbij je wel in de ondergrond móet prikken kun je ook overwegen te vilten op een borstel (ik gebruik daarvoor een schoonmaakborstel).

Switch naar een dunnere naald als je merkt dat de wol zo ver verdicht is dat je weerstand gaat voelen met je naald

Je voorkomt daarmee onnodige spanning op je naald (weer dat breken) en op je hand, en vermindert het zien van gaatjes in je eindresultaat.

Switch naar een dikkere naald als je het gevoel krijgt dat je naald “niets doet”

Waarschijnlijk is dat dan ook zo.

Begin je echt nét met een projectje/onderdeel, vouw je wol dan wat strakker op in de basisvorm die je wilt en/of wikkel het strakker om je ijzerdraad (als je dat gebruikt). Als er teveel ruimte tussen de vezels zit maakt geen enkele naald veel kans om vezels “op te pakken”.

Laat je perfectionisme los

Na een tijdje leer je welke wol je hoe kunt gebruiken om welk effect te bereiken, maar naaldvilten blijft werken met een natuurlijk materiaal dat soms nogal een eigen willetje lijkt te hebben, en al helemaal als je net begint. Embrace it. Laat je verrassen. Experimenteer en leer hoe de wol reageert op wat je doet. En vooral: have fun 🙂

👉 Leuk, maar waar vind ik tutorials, en hoe kom ik aan materialen?
👉 Vertel me wat meer over viltnaalden
👉 Ik heb een andere vraag over naaldvilten