Frequently Asked Questions

Lees deze eerst voordat je me mailt. Reageer ik niet op je e-mail? Dan heb je best kans dat je vraag hieronder ๐Ÿ‘‡ al is beantwoord.

Algemene vragen

Over naaldvilten

Algemene vragen

Verkoop je ook?

Op dit moment: nee. Door persoonlijke omstandigheden zit het er voorlopig niet in. Als hier verandering in komt laat ik dit weten op Facebook en Twitter. Of dat wel of niet ook via deze website zal zijn, dat weet ik nog niet. Je “best bet” is dus m’n facebook en twitter in de gaten houden.

Maak je in opdracht?

Nee, ik maak niet in opdracht.

Geef je workshops?

Nee, ik geef geen workshops.

Doe mij maar dat roodborstje van de voorpagina. Wat kost die?

Blijkbaar ontstaat makkelijk de indruk dat dit een webshop is, maar dat is niet de opzet van deze site. Deze website is vooral een plek om te kunnen laten zien wat ik zoal maak.

รls het te koop is, dan staat het er duidelijk bij aangegeven en/of laat ik dat weten op facebook en twitter. Staat er niets op facebook of twitter, of staat het er niet duidelijk bij aangegeven dat het te koop is, dan is het ook niet te koop. Het heeft geen zin om me daar dan over te mailen. Op dit moment verkoop ik helemaal niet.

Ik wil graag twee van die roodborstjes op je voorpagina, wanneer zijn ze klaar?

๐Ÿ‘‰ Maak je in opdracht?

Ik zou graag een [vul een genaaldvilt iets in] willen, kan dat, kun je dat voor me maken?

Heaas, nee. Misschien dat iemand in een van de groepen op facebook je verder kan helpen, bijvoorbeeld in Naaldvilten Nederland of Needle Felting.

Ook vragen over of iets wel of niet mogelijk is met naaldvilten kun je beter in een van de naaldviltgroepen stellen. Door persoonlijke omstandigheden kan ik dit soort vragen niet meer via mail beantwoorden.

Do you only post your work in Dutch?

Yes, usually, but I do make an effort to at least add a translation to my posts on Instagram. So if you’d like to follow me in English, I’d suggest following me there.

Ik heb ooit een viltwerk bij je gekocht en heb daar een vraag over. Kan ik je mailen?

Sure!

Over naaldvilten

Jeetje, wat gaaf! Naaldvilten, dat wil ik ook! Hoe begin ik? Waar leer je dat? Hoe kom ik aan materialen?

๐Ÿ‘‰ Beginnen met naaldvilten, waar moet je dan zijn?
๐Ÿ‘‰ Beginnen met naaldvilten: een paar semi-random tips voor de echte beginner

Is naaldvilten moeilijk?

Om er mee te beginnen niet, je kunt al heel snel leuk resultaat hebben. Wil je het beter kunnen, ja, dan gaat er wel tijd in zitten. Vergelijk het met klei of tekenen, iedereen kan daar wat mee en leuke dingen doen, en ook daar zie je verschil (waar niks mis mee is, het is net wat je er mee wil).

Reken er sowieso op dat het wat tijd kost om de verschillen tussen wol en naalden te leren (her)kennen en hoe je dat kunt gebruiken, hoeveel wol je nodig hebt, hoe je de wol kunt laten doen wat je wil en kunt meebewegen met wat er in je handen gebeurt. Ik weet nog dat ik het best frustrerend vond dat niemand me in het begin kon vertellen welke naalden je voor welke wol gebruikte, en er zijn wel wat algemene richtlijnen, maar het is echt zo dat het afhangt van de wol (het blijft een natuurproduct met natuurlijke verschillen), wat je wil maken, je eigen stijl en in welke fase je viltwerkje zit. Geen exacte wetenschap dus maar dingen die je met ervaring gaat merken en gaandeweg gevoel voor gaat krijgen. Maar omdat je tussendoor toch leuke dingen maakt en het zo leuk is om te doen…

Je hebt voor naaldvilten ook wat geduld nodig, maar als je het geduld hebt om bijvoorbeeld te haken, of plezier hebt in dat gevoel van hoe een deeg onder je handen verandert tijdens het bakken van een brood, dan heb je dat waarschijnlijk ook hiervoor.

Waar vind ik het patroon voor zo’n vogeltje?

Naaldvilten doe je niet met patronen, al zijn er wel tutorials. De vogeltjes en andere viltwerken hier zijn “eigen ontwerp” zoals dat dan heet (tenzij anders vermeld natuurlijk), gebaseerd op technieken van o.a. Sarafina Fiber Art, dus als je wilt beginnen kun je daar kijken, al gebruik ik ook steeds meer m’n eigen technieken. Ik heb en maak geen tutorials voor de viltwerken op deze site.

Het laten zien van wat ik maak is ook geen uitnodiging om het na te maken. Je laten inspireren is prima, maar gebruik je eigen creativiteit ๐Ÿ˜‰.

Hoe maak je die vogelpoten?

Ik maak ze elke keer weer anders. De basis is altijd wel ijzerdraad, en verder is het creatief met allerlei soorten verf- en vernislaagjes, wol, garen, bijenwas, verschillende soorten klei, bloemistentape, paverpol, etc, afhankelijk van het soort vogel, het effect waar ik op mik en ook wat ik voor handen heb of wil uitproberen. Als ik daar een tutorial van zou willen maken zou die neerkomen op โ€œkijk wat je hebt en probeer dingen uitโ€ ๐Ÿ˜‰.

Kun je ook naaldvilten met hondenhaar / wat gebruik je als ondergrond voor 2D / hoe doe ik ….?

Hoe graag ik m’n liefde voor naaldvilten ook wil doorgeven, door omstandigheden kan ik niet meer antwoorden op dit soort mails. Om je op weg te helpen heb ik hier een aantal links bij elkaar gezet, en hier een paar tips. Andere vragen kun je beter stellen in bijvoorbeeld een groep als Naaldvilten Nederland of een van de andere beginners/leergroepen op facebook. Daar is altijd wel iemand die je vragen kan beantwoorden (inclusief mensen met ervaring met vilten met hondenhaar). รls ik zelf in de gelegenheid ben om vragen te beantwoorden, dan doe ik dat daar.